Project

Projects

Casa Mosson

Located in the lush green environment of Calangute, a landmark area of Goa, the project is an assemblage of three separate villas, each being a three-bedroom residence with its individual swimming pool and courtyards. Built over an area of approximately 16,000 sq ft, the basic design scheme follows a structure with the third villa/penthouse made to rest on top of the other two that were on the ground floor in such a way that it provides for ample open spaces for each villa owner. The site is sufficiently distanced from the main road by a dense groove of trees and opening onto a lush green scenic view of the paddy fields. The design of the villas explores the volumetric play through double and triple height spaces and is unified through the fluid character of the common collective landscape. The morphology of each villa is developed by dividing the built volume into 3 parts and elevating the middle part thus creating the open spaces around it and infusing abundant natural light into the living spaces oriented towards the landscape areas. The penthouse on the second floor level expands laterally over the two duplex villas thus scaling down the physical mass and framing a vista at its entry. The spatial arrangement of the villas is fashioned out of the interplay of volumes and voids; governed by comfort achieved through ideal solar orientation whilst capitalizing the view of the paddy fields beyond. The form is crafted around the existing magnificent trees on the site and towards the view of the meadows in the east; the trees are incorporated in the spatial planning, and their impact is intrinsic to the design of the fašade and volumes. Vehicular traffic movement is restricted to the edge of the site and is segregated from the pedestrian movement.

In order to blur the boundary with nature, each villa has its own outdoor deck, a dedicated private landscaped court with a swimming pool. The villas comprise of large open-plan living spaces, 3 bedrooms and en-suite with attached outdoor facility and a family lounge doubling up as a spare bedroom. Each villa is designed in a manner so that the built volume of the lower floors is directed towards the individual landscaped areas. At the Ground floor level, A Landscaped court demarcates the pedestrian entry by way of a vista that emphasizes the entry to the villa; the Double height foyer accentuates the light quality of the space. The Formal Living areas and the bar open onto the pool deck with a view of the meadows beyond. The First floor level has separate private decks for all the bedrooms with views directed towards different landscaped areas. Both the Master bedroom and the attached toilet enjoy a view of the pool below and the meadows beyond. Green spaces find their way through spatial planning through internal green courts on the second floor level. The Penthouse has a dedicated lift and a large wooden deck extending to an infinity edge swimming pool. The hierarchy of spaces progresses from Public to Private as one enters the house through the Entrance Patio (Public Space), and moves further through the Lounge/Dining (Semi Public space) gradually inside to the pool areas (Private Space). Outdoor landscaped areas are integrated with the built volume as green reliefs with the existing mango tree as a focal point.

In order to blur the boundary with nature, each villa has its own outdoor deck, a dedicated private landscaped court with a swimming pool. The villas comprise of large open-plan living spaces, 3 bedrooms and en-suite with attached outdoor facility and a family lounge doubling up as a spare bedroom. Each villa is designed in a manner so that the built volume of the lower floors is directed towards the individual landscaped areas. At the Ground floor level, A Landscaped court demarcates the pedestrian entry by way of a vista that emphasizes the entry to the villa; the Double height foyer accentuates the light quality of the space. The Formal Living areas and the bar open onto the pool deck with a view of the meadows beyond. The First floor level has separate private decks for all the bedrooms with views directed towards different landscaped areas. Both the Master bedroom and the attached toilet enjoy a view of the pool below and the meadows beyond. Green spaces find their way through spatial planning through internal green courts on the second floor level. The Penthouse has a dedicated lift and a large wooden deck extending to an infinity edge swimming pool. The hierarchy of spaces progresses from Public to Private as one enters the house through the Entrance Patio (Public Space), and moves further through the Lounge/Dining (Semi Public space) gradually inside to the pool areas (Private Space). Outdoor landscaped areas are integrated with the built volume as green reliefs with the existing mango tree as a focal point.